Check Out This Brooklyn Brownstone That Feels Like a Loft

By

This week on the Cut, we'll be looking at how various architects and homeowners around the world — from Antwerp to Shanghai — have renovated historic buildings with perfectly meddled-with results.

Some Brooklyn brownstone dwellers make a fetish of period detail. Not the owners of this Cobble Hill home. The family, with three young children, worked with architect Francis D’Haene, of D’Apostrophe Design, to create spaces suitable for homework sessions while retaining a sense of the building’s original grandeur. D’Haene did away with the cramped layout on the third and fourth floors and designated the area for the kids. “There was no light in the center,” says D’Haene, whose plan called for pushing through the top floors and adding a skylight. He designed the glass-enclosed concrete staircase to connect to a mezzanine-like attic studio. As for the main floor, he plunked down the kitchen in the middle of the parlor, beneath the soaring ceilings and plaster moldings. “The kitchen always becomes the center of activity,” says D’Haene. “Why not put it in the center?” The kitchen here is less a room than a piece of furniture: “It becomes a balancing act, how many interventions you do,” D’Haene says. “To make it contemporary and beautiful and modern while respecting the architecture.”

This article appears in the October 6, 2014 issue of New York Magazine.

BEGIN SLIDESHOW